Marka
Marka Tescili
Marka, bir işletmenin mal ve/veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.
Süreç
Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde yapılan başvuru sonrası 6 aylık "İnceleme" süreci başlar. Bu sürenin sonunda müracaatı yapılan marka 3 aylık "Markalar Bülteni"’nde yayınlanır ve benzer / yakın benzer marka yoksa Türk Patent Enstitüsü ( TPE ) markanın tescil yolunu açar. 2 aylık "Belge Düzenleme" süreci sonunda Tescil Belgesi hazırlanır. Tüm Sınai Mülkiyet Haklarında olduğu gibi koruma başvuru yapıldığı andan itibaren başlar. Markalar tescil tarihinden itibaren 10 yıllık koruma sağlar ve bu sürenin bitiminde yenilenmesi gerekir.
Marka İzleme
Bir markanın tescil sürecinin olumlu sonuçlanması ve Tescil edilmesi o markanın tam anlamı ile korunduğu anlamına gelmez. Tescilli olan markayı izleme, tescilli olan markaya aynı ya da benzer olan bir başvurunun tescilini engellemek için tek yöntemdir.
Bu hizmet Türk Patent Enstitüsü ( TPE ) ‘ ne başvurusu yapılmış ve Resmi Marka Bülteni’nde ilana çıkan markaların, müracaat ettiğiniz veya tescilli olan markalarınıza benzer olup olmadığının takibinin ve hukuki değerlendirmesinin yapılması ve müşterilerimize rapor edilmesi şeklindedir.
Marka izleme hizmeti sayesinde, Türk Patent Enstitüsü ( TPE ) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan ve ortalama 3000 marka başvurusunun ilan edildiği Resmi Markalar Bülteni analiz edilerek, markanız ile aynı yada ayırt edilemeyecek kadar benzer markaların henüz başvuru aşamasında iken tespit edilmesi ve itiraz edilerek iptalinin sağlanması mümkün olabilecektir.
Yurtdışı Marka Tescili
Tüm sınai Mülkiyet Hakları gibi markalar da müracaat edildiği ülkede koruma sağlamaktadır. İhracat yapan firmalar mutlak surette Türkiye’de tescilli olan markalarını ilgili ülkelerde de tescil ettirmeleri gerekmektedir. Bu konu marka sahiplerine ihracat, fuar katılımları, yurtdışına bayilik verme gibi nedenler ile ülke sınırları dışına çıkardıkları ürün ve hizmetlerine ait markalarını ilgili ülke veya ülkelerde korumalarını ve o ülkelerde hukuki olarak zarar görmelerini engeller. Aynı zamanda marka imajı açısından da çok faydalı bir işlemdir.
1- Madrid Protokolu
Madrid Protokolü
Uluslar arası marka tescilinde sıklıkla rastlanan ve firmalar için en avantajlı olan sistem Madrid Protokoludur. Türkiye'den yapılacak bir müracaat ile aşağıdaki ülkelerde Madrid Protokolüne göre marka müracaatı yapılabilir.
01 Almanya 02 Amerika Birlesik Devletleri* 03 Antigua ve Barbuda 04 Arnavutluk 05 Avrupa Toplulugu* 06 Avustralya 07 Avusturya 08 Azerbeycan 09 Bahreyn 10 Belcika* 11 Beyaz Rusya 12 Birlesik Krallik (ingiltere) 13 Bhutan 14 Bosna Hersek 15 Botswana 16 Bulgaristan 17 Cek Cumhuriyeti 18 Cin 19 Danimarka 20 Ermenistan 21 Estonya |
22 Fas 23 Finlandiya 24 Fransa 25 Gana 26 Gurcistan 27 G. Kibris Rum Yonetimi 28 Hirvatistan 29 Hollanda* 30 iran 31 irlanda 32 ispanya 33 israil 34 isvec 35 isvicre 36 italya 37 izlanda 38 Karadag 39 Kazakistan 40 Kenya 41 Japonya 42 Kirgizistan |
43 Kore Cumhuriyeti 44 Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti 45 Kuba 46 Lesotho 47 Letonya Cumhuriyeti 48 Liberya 49 Liechtenstein 50 Litvanya 51 Luksemburg* 52 Macaristan 53 Madagaskar 54 Makedonya 55 Misir 56 Mogolistan 57 Moldova Cumhuriyeti 58 Monako 59 Mozambik 60 Namibya 61 Norvec 62 Oman 63 Polonya |
64 Portekiz 65 Romanya 66 Rusya Federasyonu 67 San Marino 68 Sao Tome ve Principe 69 Sirbistan 70 Sierra Leone 71 Singapur 72 Slovenya 73 Slovakya 74 Svaziland 75 Sudan 76 Suriye 77 Turkiye 78 Turkmenistan 79 Ukrayna 80 Ozbekistan 81 Yunanistan 82 Vietnam 83 Zambiya |
* Belcika, Luksemburg ve Hollanda icin Beneluks Ofisine basvurulmasi gerekmektedir. ABD secildigi zaman MM2 ile birlikte MM18 formu da doldurulmalidir.
AB belirlendigi zaman ikinci bir dil secilmelidir.
2- CTM ( Avrupa Birliği Markası )
Avrupa Birliği ülkelerinde geçerlidir. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeler de CTM müracaatında bulunabilirler. Fakat bu başvuru sisteminin dezavantajları vardır.
Dezavantajları
1-Avrupa Birliği markası yapabilmek için AB ülkelerinde faaliyet gösteren bir vekille çalışma zorunluluğu vardır.
2-Birlik üyesi ülkelerden herhangi birinde markanın tescil sürecinde herhangi bir problem çıkarsa marka müracaat edilen diğer ülkelerde de red edilecektir.
3-Avrupa Birliği markalarının iptali diğer markaların iptalinden biraz daha zordur.
AB Üyesi Ülkeler
Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Avusturya, İtalya, İspanya, Portekiz, İngiltere, İrlanda, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Malta, Kıbrıs Rum Kesimi., Romanya, Bulgaristan
3- ÜLKESEL MÜRACAAT
Genellikle Madrid protokolü veya Avrupa birliğine üye olmayan ülkelerde yapılacak müracaatlarda kullanılan bir yöntemdir. Marka Tescil İşlemi, ilgili ülke patent ofisine o ülkede tayin edilecek vekil ile birlikte direkt yapılacak müracaat ile yapılır.